make a donation to the fz1oa
fz1oa chat
fz1oa picture uploader
maintain your own photo albums
locate fz1oa members
Members Assistance Guide
search the entire board
click here for fz1oa web site home page
register a new account, it's free!
fz1oa store
email the fz1oa webmasters
read the fz1oa guidelines
read the fz1oa policy
open pat's fz1 site in a new window
open iowaz fz1 site in a new window
technical tips

Go Back   FZ1OA Message Board > FZ1 & Fazer Owners Association > FZ1 Problems & Issues > Gen 2 Problems & Issues

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-08-2011, 08:25 PM   #1
cheapbeater
Registered User
 
Join Date: May 2010
Posts: 28
"Lopy" idle

This is my first inline bike, so maybe this is normal.. but my bike has a really lopy idle when i start it when it is warm. It lopes for 20 seconds, then smooths out and idles pretty smooth.
I'm wondering if this is normal, or if i have some tuning issues.
I have pipe, exup delete, AIS plugged, FCE, and gutted cat for mods...

Whaddya think?

Thanks!
__________________
[b]-**just bought** 2007 FZ1 Black. tail eliminator. GYTR Carbon pipe. Cat gutted.

-2000 XR680R supermoto. bored, cammed, custom chopped **FOR SALE**
cheapbeater is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2011, 08:51 PM   #2
Fazer06
Registered User
 
Fazer06's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Pittsburg KS
Posts: 482
possibly could need a tb sync. but its normal for the most part. the ecu always goes nuts on any engine on first start up. it takes a lil bit for the ecu to "calm down" and get everything smooth. kinda the same aspect as a car or truck idling high when its first started and then idles down after a few seconds. i wouldnt worry about it, mine does it too.

ride more worry less!!!
__________________
06 Shift Red, 17/49, PCIII, Ivan's ECU, Yoshimura TRC full system, K and N filter, lars air box mod, AIS removed, cut down flies, cat gutted,"un-kinked" fuel line, EBC clutch springs, frame sliders, swing arm spool sliders, ebay shorty levers
Fazer06 is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2011, 12:03 AM   #3
ATC Crazy
One-Tire Fire
 
ATC Crazy's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Roanoke, VA
Posts: 355
Mine does it pretty bad too. Sounds like it's got a HUGE cam in it! LOL
__________________
2013 FZ1
-- MIVV GP Carbon
ATC Crazy is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2011, 08:35 AM   #4
schleppy
I'll never use all the power.
 
schleppy's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Ipswich, MA
Posts: 200
The idle on my FZ can be a bit lopy when it's cold (even with freshly sync'd TBs). I wouldn't worry too much about it unless the lopy behavior actual appears when you're moving.
schleppy is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2011, 09:02 AM   #5
hunter-scout
Banned
 
Join Date: Jan 2009
Location: Babylon West, San Francisco
Posts: 7,067
Never noticed this on mine.
hunter-scout is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2011, 10:48 AM   #6
alexd
Fast Feline
 
alexd's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Lake Villa, Illinois
Posts: 866
To a degree, this seems about normal. It will probably be more pronounced if your warmed-up idle is set low...and less so if higher.

Alexd
__________________
2006 FZ1, 16T, FCE, PCIII, BMC, airbox, cable re-route, AIS plug, Akrapovic with gutted catalytic, Ivan Flies, Ignition Module, Exhaust Servo Eliminator, Ivan Map("E"), Werkes Fender Eliminator, SpeedoHealer, LED license plate bolt/illuminators, Pro-Grip Tank Pad, modified Gen 1 footrests, Gold magnetic oil plug,
replacement fuel line.

2003 Honda CB900F (919 Hornet)
2005 Yamaha XT225 (two)
2006 Yamaha XT225
alexd is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2011, 11:04 AM   #7
kstafford
Registered User
 
Join Date: Apr 2009
Location: bellingham masshole
Posts: 161
I think it is normal and sounds bad ass through my TB carbon with the cat gutted and full exaust wrap it is deep with base and sounds like no other bike around. Turn your idle up a little if it bothers you.
kstafford is offline   Reply With Quote
Reply

Go Back   FZ1OA Message Board > FZ1 & Fazer Owners Association > FZ1 Problems & Issues > Gen 2 Problems & Issues


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 12:49 AM.


Questions? Comments?
Click on name below to contact via PM
wArDoG (Prez, Treasurer, Web Site & Admin) Rabeet (Admin)
firstfz (Web Site & Admin) Desmo (Admin)
RoadRashed (Admin) dipps (Admin)
Black Mantis (Moderator) pogden (Moderator)

Powered by vBulletin® Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Website and Message Board Contents Copyright 2001-2007 FZ1OA
The marks YAMAHA® and FZ1® are used under license from Yamaha Motor Corporation, U.S.A.
The information on this web site is NOT approved or endorsed by Yamaha Motor Corporation in any way.
Page generated in 0.14967 seconds with 8 queries